Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiri



Thursday, June 22, 2006
saya sayaaaang...kucing

 

Saya tak tahu samaada tulisan saya kali ini ada berunsur ilmiah atau tidak, tapi saya rasa saya nak luahkan juga kisah ini..mungkin ada perkongsian saya denga pembaca blog saya ni.

 

        Saya adalah manusia yang taksub dengan kucing, dari kecil sampai kini. Kawan-kawan lelaki semua pelik sebab selalunya kalau sukakan kucing, tak perlulah sampai letak atas meja gerai makan pastu makan sambil usap kucing..kata mereka lah.

 

        Dah beberapa kali kematian kucing kesayangan…..semuanya ada kisah masing-masing..paling  sedih bila ayah sendiri terlanggar kucing yang paling kami sayangi..namanya azie….azie mati selepas beberapa minit muntah darah…dikebumikan dihalaman rumah oleh ayah sendiri sambil kami sekeluarga menitis air mata..

 

        Saya nak cerita kucing saya kat flat sewa saya ni..PKNS Kerinchi…dah hamper setahun setengah menetap kat flat ni sejak sebelum bermula tesis tahun akhir. Saya dah lama perhatikan seekor kucing ni….saya panggil die Suzy…dari pengamatan saya pada keseluruhan badan die..dia ni ketegori comel dan berbulu gebu..tapi sayang, muka dan kepalanya penuh kurap dan berkuping-kuping yang sangat tebal dan akan berdarah setiap kali dia menggarukan kepalanya. Saya cukup kesian…

 

        Hobi die termenung atas moto RXZ merah kat depan kedai dobi….tak de kucing jantan nakkan die..tak de kucing betina yang nak bergaul dengan die….saya cuba nak berkawan dengan die..

 

        Die jenis jinak..tak lari pun….saya cuba bagi die susu…tapi die tak lalu sebab dah lama tak makan makanan yang baik….muntah bile makan ikan goreng..

 

        Satu hari waktu malam pukul 12.30 malam, saya bawak turun minyak gamat..selepas mengumpan die makan kuih…saya tuang setengah botol kecil minyak gamat kat kepale die..die tak melawan..sebab minyak tu sejuk…die garu-garu je…

 

        Esoknya saya lihat kepalanya ada sedikit perubahan…. Kuping banyak yang tanggal…mata die dah boleh buka…dah nampak mata die….saya amik minyak Johnson plak sebab minyak gamat tu kawan punye..seperti biase dia tak marah sebab sejuk…

 

        Satu hari saya beli ubat penyakit kulit cap kaki tiga, ubat tu ada asid dan agak pedih…selepas diberi ikan tenggiri..saya terus tuang..punya menggelupur die sampai berbuih mulut….saya jadi takut…tapi selepas beberapa jam….kulit dia elok dan nampak bulu die terserlah kembali kat kepale die….

 

        Esoknya saya pergi ke kedai runcit bawah flat, saya nak beli susu kat Suzy…kakak yang jaga kedai tu pun suka kucing..kucing dia hitam pekat, pakai rantai dan selalu tidur atas penimbang gula kedai tu….saya suka kakak tu dan bapanya sebab mereka suka kucing….dia kata 'kucing yang kurap tu adik ke yang rawat?'..'ada orang cakap kat akak'…saye kate 'ye'..'nama die suzy'..terus diorang gelak…yelah nama punyalah romantis…

 

        Dah 2 bulan saya tak rawat suzy sebab sibuk dengan tesis dan konsultan, satu hari terjumpa Suzy, dia dah mula tumbuh balik penyakit lama die….saya mengadu kat akak tu..die kate kena pergi klinik dan mintak ubat makan dengan shampoo kucing…die kate kalau mahal..akak kongsi duit….mulia kan die?...die sayang kucing macam saye….

 

        Saya nak rawat Suzy..tapi nampak Suzy macam nyawa-nyawa ikan….sebabnye masa dia sembuh haritu, banyak kucing jantan buru die….ye lah comel dan gebu….tengok tuan la …

Sebab tulah die nyawa-nyawa ikan..tak guna punya Michael, Alfonso dan Remond (semua ni nama kucing jantan flat saye..saye buh name diorang)…

 

        Pengarah Syarikat Konsultan saye pun sayang kucing…dia tabligh..die kate sayang kucing adalah dakwah jugak…dia selalu kumpul makanan banyak2 dan bagi kucing kat Maahad Tahfiz Janda Baik (Pahang) makan selalu….saya selalu tengok die buat kerje-kerje tu..rasa baik je pengarah tu…

 

        Adik bongsu saya pun sayang kucing..nama die Noor Jannah…dia pun comel macam kucing..tapi adik tak hitam macam saye…dulu kucing die Lala, mati masa umur die 12 tahun..dia tulis janji pada kertas bahawa die  akan berjaya dalam UPSR..dan dia yang tak pernah dapat A dalam sejarah kehidupan sekolah rendah die akhirnya dapat gak 5A..alhamdulillah….kemudian dia janji dengan kucing tu lagi (kire arwah Lala la)..dan dapat 9A dalam PMR…die ni sebenarnya malas belajar tapi kucing punya hal die akan bersemangat…

 

Azie adalah kucing die yang terakhir…mati plak sebab kena langgar dengan ayah kami….die menangis berhari-hari….Azie akan ada di meja study die setiap kali die study..akhirnye die keluar dari MRSM langkawi dan belajar kat kampong balik…amik 15 subjek..die kate nak balas jasa Azie teman die belajar…..nak dapat 15 A…saya harap janji die tertunai dan Allah bantu die sebab dia sayangkan makhluk bernama kucing……

 

Bestkan cerite pasal kucing…..ada seorang pelajar bekas matrikulasi saye..tapi die ni kire junior la…..sama umur dengan adik saye kat matriks pulau pinang….dia ni pun taksub dan sayangkan dengan kucing….selalu berkomunikasi dengan kucing tak kire tempat….saya berharap Allah beri sesuatu dalam hidup die sebab dia menyayangi kucing jugak….

 

Sayangilah binatang kerana binatang takde dosa…

 

Muhammad Nuruddin

Universiti Malaya

2006

 

 


Posted at 11:13 am by Pendita Bitara

azie
July 4, 2011   05:18 PM PDT
 
sy rsa seronok sngt bila tahu rupanya ramai yg sygkan kucing....rsa terharu pun ada...huhuhu....kat umah sy ada 12 ekor semuanya comel2 ...sy akan nangis jika kucing sy mati..
abbylou
June 23, 2009   10:23 AM PDT
 
Salam,syukur masih ramai yang sayang kucing.Kami di rumah ada 30 ekor kucing.Buat rumah khas dan makanan punbeli khas(tak etrgamak nak beri sisa-sisa makanan)
miss..kiki
March 4, 2009   09:16 PM PST
 
btol ke sapu gamat kucing makin ok??
cakap la serius...cam x caya je...
mawar
February 10, 2008   08:39 PM PST
 
crita yg mnarik..
kuceng kt umah nm ct..da 3anak-haluih(bdn paling kecik antra adik bradiknya),e ah(ksygn che ah ni)n blacky(abh buh nm padahal bulu xda itam pn)..
unik makhluk ciptaan Allah ni..
bila tension, jmpa sekoq, leh main2,ilang tension.. =]
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)




RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.



PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD



.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.



saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.



PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.



Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.



PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.



online
hits since 21 April 2006







|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1





<< June 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

MEDAN BITARA:.


.

  • IKLANEKA
    INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com





    Logo lama Universiti Malaya
    Universiti Terulung


  • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
    Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
    Masukkan alamat email:


    Powered by
    groups.yahoo.com




    Locations of visitors to this page


    Get your own playlist at snapdrive.net!
    DOWNLOAD LAGU SAYA

    REC017.WAV
    REC013.WAV
    REC014.WAV
    REC015.WAV
    selawat kompang.WAV
    REC016.WAV

    Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

    Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

    Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

  • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed