Image hosting by Photobucket
.:.:.:.:.:.:.:.:.:.: Juzuk Intelek jangan sesekali dilupakan walau kaki jauh meninggalkan gerbang kampus:.:.:.:.:.:.:.:.Biarkan cahaya kebangkitan menyinar, memenuhi citra yang Uzma.:.:.:.:.:.:.:.Mahasiswa dan Tradisi Kependitaan..ada Peranan yang tersendiri



Tuesday, May 09, 2006
Realiti Kehidupan Barat


Ini adalah tulisan salah seorang penulis muda yang mula berjinak-jinak dalam penulisan yang agak formal. Kajian demi kajian yang dibuat oleh para penulis muda akan menyemarakkan lagi bilangan pemikir dikalangan umat Islam. Kurangnya berfikir telah menyebabkan kebangkitan  Islam  menjadi malar akibat tiadanya pencairan kerja. Kerja yang progresif bermula dengan minda yang aktif berfikir...

-Pendita Bitara


REALITI KEHIDUPAN MASYARAKAT BARAT

 


AHMAD ASYRAF BIN SHARI

KOLEJ UNIVERSITI TEKNIKAL KEBANGSAAN MALAYSIA 2005/06


PENDAHULUAN

 

Islam merupakan agama yang bersifat kamil wa kamalat ( sempurna dan menyempurnakan) . Islam merupakan way of life yang terbaik bagi manusia kerana ia meliputi semua segmen dalam kehidupan manusia. Ianya menepati dan bersesuaian dengan fitrah kemanusiaan. Firman Allah :

 

الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإسْلامَ دِينًا

Pada hari ini,Aku telah sempurnakan bagi kamu ugama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmatKu kepada kamu, dan Aku telah redhakan Islam itu menjadi agama untuk kamu.         (Al-Maidah : 3)

Kertas kerja ini membincangkan kesan apabila Islam tidak dijadikan jalan kehidupan dan apabila nafsu dijadikan sebagai penghulu dalam kehidupan.

 

TAMADUN BARAT

·         Ahli fikir barat sangat menitik beratkan teori dari tamadun Yunani dan Romawi

·         Pemikiran Yunani dan Rom yang menekankan keagungan manusia dari faktor ketuhanan

·         Tamadun Barat tidak diasaskan pada basis agama, tetapi atas asas sains dan teknologi

·         Sangat mengagumi tamadun rom dan Yunani kerana takjub dengan kehebatan dua kuasa besar dunia ini

·         Tamadun Yunani dikatakan tamadun yang dijadikan panduan dalam permulaan detik sejarah dunia Barat

·         Athens merupakan pusat ilmu falsafah yang terkenal, berasaskan konsep kemanusiaan mendapat tempat sebagai peneraju dunia, menolak konsep sumber wahyu

·         Tamadun Rom juga berasaskan dari tamadun Yunani.

·         Pemerintahan byzantium (Rom timur) merupakan zaman bersejarah bagi tamadun Rom – memberi penumpuan kepada agama Kristian

·         Benua Eropah mengalami kejatuhan selepas keruntuhan Rom dan dikenali sebagai dark ages ( zaman gelap)

·         Kemudian, mengalami renaissance (pembaharuan) dari kemelut keagamaan kepada pegangan Rom dan Yunani- mula menitikberatkan pegangan 'logic and age of  reason'

·         Idea-idea Barat seperti demokrasi, women's liberation dan freedom

 

PENDEWAAN NILAI BARAT

·         Said Hawwa dalam Jundullah thaqafatan wa akhlakan menyatakan realiti semasa masyarakat Islam telah melaksanakan hukum selain Islam

·         Peringkat penolakan nilai Islam:

- terang-terangan mengajak mengambil sistem selain dari Islam

- bertindak secara sembunyi

- berpendapat hukum Islam tidak sesuai untuk zaman moden

- berpuashati dengan sistem kufur yang memerintah

·         Ingatilah firman Allah dalam surah annisa' ayat 50 :

   

Tidakkah Engkau (hairan) melihat (Wahai Muhammad) orang-orang (munafik) Yang mendakwa Bahawa mereka telah beriman kepada Al-Quran Yang telah diturunkan kepadamu dan kepada (Kitab-kitab) Yang telah diturunkan dahulu daripadamu? mereka suka hendak berhakim kepada Taghut, padahal mereka telah diperintahkan supaya kufur ingkar kepada Taghut itu. dan Syaitan pula sentiasa hendak menyesatkan mereka Dengan kesesatan Yang amat jauh.

 

PERTEMBUNGAN PERADABAN

·         Samuel P.Hungtinton melalui tesis The Clash Of the civilization and the remaking of the new world Order – menaja pemikiran pertembungan peradaban.

·         Hungtinton menggunakan istilah east(Tamadun timur) dan west ( tamadun barat)

 

REALITI MASYARAKAT

 

Kerapuhan agama Kristian dan kebobrokan sistem gereja

·         Pegangan atau akidah mereka berpandukan agama Kristian, Berkitab injil dan mengimani Nabi Isa sebagai 'anak tuhan'

·         Konsep pegangan adalah konsep trinity ; Tuhan Bapa iaitu Allah, tuhan anak Nabi Isa dan Maryam

·         Penyelewengan kitab injil kepada empat buah ; Matta, marqus, Luqa dan Yuhana

·         Agama kristian adalah slogan dimana lambang salib menjadi tempat berhimpun, gereja sebagai tempat bersiar-siar dimusim cuti.

·         Pelantikan paderi yang mengamalkan homoseksual sebagai ketua gereja

 

Keruntuhan sistem kekeluargaan

·         Di amerika syarikat , gejala homoseksual menjadi kebiasaan dan banyak dibahaskan oleh Parti Republikan(konservatif) dan Parti Demokratik ( liberalisme)

·         Di Britain fenomena ibu bapa menjual anak kecil untuk membeli barangan elektrik

·         Fenomena penceraian, anak-anak tanpa keluarga ( children without parents), rumahtangga yang roboh ( broken house)

·         Di Perancis, fenomena " Love dogs than baby"

 

Kebejatan Akhlak

·         Budaya kerosakan akhlak dan pengaruh hedonisme

·         Mengalami masalah sosial yang teruk seperti penagihan dadah, free sex, homoseks, lesbian, gay, punk ,pemujaan mayat mati atau vombie, pelacuran dan perjudian.

·         Industri pornografi (gambar lucah) menjadi sumber ekonomi Barat, eksploitasi wanita sebagai aset industri pelacuran

·         Jenayah juvana yang membimbangkan masyarakat Barat

 

Material lawan kemanusiaan

·         Sistem kapitalis mengejar kemewahan material, perasaan hubbun duniya mengikis sifat kemanusiaan.

·         Membangunkan industri senjata nukleur dan menghancurkan negara lain

·         Kehilangan nilai karamah insaniyyah antara masyarakat Barat

 

ISLAM DAN TEKNOLOGI

 

·         Teknologi adalah perkataan yang berasal dari Barat dan membawa maksud aplikasi sains secara praktikal atau mekanikal terhadap industri dan kehidupan

·         Orang Barat akan menjadi maju apabila mereka meninggalkan agama mereka (Kristian) tetapi umat Islam akan maju apabila mengikut agamanya (Islam)

·         Teknologi adalah ciptaan barang material dan fizikal yang tidak boleh dikaitkan dengan mana-mana tamadun,ia bersifat madaniyyah (bahan material civilization) yang bersifat universal seperti microwave, gas cooker dan lain-lain

·         Teknologi boleh dicipta oleh mana-mana tamadun seperti komputer ( tengok kegunaannya)

·         Rasulullah saw pernah mengambil teknologi perang dari Persia dalam perang khandak

·         Ciptaan meriam pertama dizaman Khalifah Muhammad al-fatih semasa menakluki kota Constantinaple

·         Firman Allah dalam surah Luqman ayat ke 20 :

 
  

Tidakkah kamu memperhatikan Bahawa Allah telah memudahkan untuk kegunaan kamu apa Yang ada di langit dan Yang ada di bumi, dan telah melimpahkan kepada Kami nikmat-nimatNya Yang zahir dan Yang batin? Dalam pada itu, ada di antara manusia orang Yang membantah mengenai (sifat-sifat) Allah Dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan atau sebarang petunjuk; dan tidak juga berdasarkan mana-mana Kitab Allah Yang menerangi kebenaran.

 

 


Posted at 01:10 am by Pendita Bitara

marissa
September 10, 2011   06:29 PM PDT
 
awak ni tak punya hak utk menghakimi agama orang lain.apa yang awak faham dan tafsir dalam The Holy Bible tu adalah betul-betul salah.Sbb ia menunjukkan kefahaman awak adalah 0%.awak tak boleh mendalami dan memahami Bible tersebut tanpa bimbingan roh kudus.Ada sesetengah orang kristian juga tidak begitu memahami apa yang diperkatakn oleh The Holy Bible.Sebenarnya kristian juga menyembah Allah yg satu yg mencipta bumi & segala isinya iaitu Yesus Kristus yg datang ke dunia utk membiarkan dirinya disalibkan demi menghapuskan dosa manusia dan mendekatkan hubungannya dengan manusia yg selama ini telah renggang disebabkan oleh perbuatan Adam & Hawa yg mengingkar perintah Tuhan.Jadi setelah Yesus disalibkan kita tidak perlu lagi mengadakan korban bakaran utk memohon pengampunan daripada Tuhan.Kita hanya perlu bertaubat dan berjanji utk tidak mengulangi perbuatan kita yg salah.Mungkin awak pandang rendah terhadap apa yg saya terangkan tadi.Walau bagaimanapun,perbuatan awak ni menyebabkan permusuhan antara agama.Kami orang Kristian tidak pernah memperkatakan apa-apa yg buruk terhadap agama kamu walaupun keburukan itu terdedah pada mata kepala kami sendiri.Jangan menyebabkan perang salib (crusade) berulang lagi.Fikir dulu sebelum tulis apa-apa!
TUN
October 9, 2007   03:40 PM PDT
 
MELAYU TAK GUNA!!!!!
MOHD. JUMPUT B KAMAL
October 9, 2007   03:25 PM PDT
 
KITA SEBAGAI UMAT ISLAM MESTI TENGOK GAYA HIDUP MASYARAKAT KITA DULU..JANGAN DOK MENGATA AGAMA URG..PI TENGOK KAT MALL..ANAK2 BERKEPIT DENGAN JANTAN..TAK MALU KE..DAH TU TAK TAHU NAK HORMAT KAT URG TUA..MINUM AIR SETAN PULAK TU..AKU NI NAK HABAK KAT HANG SEMUA..YANG KEJO KAT JABATAN TU..JANGAN DOK GOYANG KAKI,UJUNG BULAN TUNGGU GAJI..PI TANGKAP LAH BEBUDAK TU..ADA KE PATUT..AKU PULAK YANG DIMARAH MASA AKU TEGUR DIORANG MAKAN WAKTU POSA..HUUUUUHUUU..INI DAH MELAMPAU..ASSALAMMUALAIKUM
siti
October 9, 2007   03:20 PM PDT
 
awat cek mengata sgt agama org, tak sedar KERAPUHAN AGAMA KITA SENDIRI???!!! cuba cermin aktiviti agama sendiri... tak malu ke ngan hanya mengata org lain...ibarat ibu ketam mengajar anaknya bjln betul...
siti
October 9, 2007   03:20 PM PDT
 
awat cek mengata sgt agama org, tak sedar KERAPUHAN AGAMA KITA SENDIRI???!!! cuba cermin aktiviti agama sendiri... tak malu ke ngan hanya mengata org lain...ibarat ibu ketam mengajar anaknya bjln betul...
siti
October 9, 2007   03:20 PM PDT
 
awat cek mengata sgt agama org, tak sedar KERAPUHAN AGAMA KITA SENDIRI???!!! cuba cermin aktiviti agama sendiri... tak malu ke ngan hanya mengata org lain...ibarat ibu ketam mengajar anaknya bjln betul...
abdul kadir jalani b ahmad
August 17, 2006   01:36 AM PDT
 
saya berharap web site ini dapat menerang kan dgn lebih mendalam tentang isue..2 yang melanda umat islam masa kini..terutama nya di malaysia..saya mahasiswa upsi..emel saya herrye87@yahoo.com..kalau ada sebarang jawapan kepada persoalan saya ini sila emel kan saya...assalammualaikum..
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry


Pendita Bitara

Kebangkitan Ummah bermula daripada kebangkitan minda dan paradigma.....
bukan suatu evolusi yang pasif...

PERJUANGAN BAHASA MELAYU


Bahasa Melayu bukan diperjuang secara ketaksuban etnik dan ras. Bukan bernada chauvinis yang sempit apatah lagi ingin menguja Bahasa ini sebagai adi bahasa yang menggugat bahasa lain. Bahasa ini adalah payung bagi keharmonian, interaksi dan bahasa ilmu bagi sebuah Negara bangsa bernama Malaysia. Dasar ini akan menjadikan perjuangan bahasa melayu diupayakan, sekata dan harmonis sekaligus mengekalkan bahasa peribumi dan kaum lain sebagai hak kekal bagi setiap kaum. Perjuangan bahasa dan sosiolingusitik adalah luas. Perjuangan bahasa bukan sekadar menolak PPSMI…ini kerja berat bagi yang mengaku warga Malaysia. Ini nada juang bagi memartabat eka bahasa kita.
(Pendita Bitara)




RENCAH HIDUP

Teks (penulisan) adalah wahana bagi masyarakat belajar.
Yang mana dari sini pengtahuan berganjak terus-menerus menuju kematangan.
Tanpa teks, peristiwa dan pengalaman akan ‘menguap’ ditelan waktu, untuk kemudian kita akan bertengkar tentang kebenaran peristiwa itu pada hari kemudian.
Tanpa teks kita tidak mampu memetik kearifan hidup.
Tanpa teks apakah yang dapat kita wariskan kepada anak cucu?”
( Shaharom TM Sulaiman dalam Buku Kekasih)

Bahasa adalah citra atma sesuatu bangsa, Bahasa adalah perlambangan nurani

A. Samad Said (sasterawan Negara)


Kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2003 (PPSMI), kerajaan melanggar Akta Bahasa pada 2009 dan akan terus melanggar sehingga 2017


.:Blog-Blog saya yang lain:.



PENTAS KAJI BUKU


LANDSKAP SIASAH

SKUAD PENYELAMAT AQIDAH (SPAQ)

JAISYU MUHAMMAD



.:Link Info:.:.


Harakah

Utusan

Berita Harian

Harian Metro

Buletin

Malaysiakini

Marhaen

.:Sederap Senada Sekata:.



saifulislam

Abdul Hadi Bin Alias (UTP)

Lirik Nasyid (Sahabatku Amni)

Puisi Nurani

Lindungan Bulan

Along Effendi

Diskusi Hati : Mujahidah Kustem (Sahabatku Amni)

Mujahidah UIA

Diari Mujahid

UBU

Fathi Reformist

Akmal Labu (Pendakwah Kontemporari)

.:NGO n Islamic Movement:.



PAS

Ikhwanul Muslimin


KEADILAN

JIM

KERSANI training

Terengganukini


Persatuan Ulama'


PAKSI

.:Jaringan Ilmiah:.



Bahan Tarbiah

Biografi Ulama' dan Tabiin

Komik dakwah

Sirah nabi berserta nota dan peta-peta

Ini Sejarah Kita ( Sejarah Khilafah Islam)

Download Kuliah Aqidah (Tuan Guru Abdul Hadi)

Rujukan Fiqh dan Syariah

Berita Umat Islam Antarabangsa (Islam NEWS Room)

nak MP3 Nasyid? Mai tekan sini....

Mari Kenal Ulama'

Mari Belajar Menulis Artikel dan Buku

Ummah Muslimin

MyKULIAH(MP3)

Rujukan Al Quran

Rujukan Hadis-hadis

Fatwa Al-Qaradhawi

Cintailah buku dan Bahasa kita

Marilah baca buku Terkini !! Update your mind..

.:Gegar Kampus:.



PMIUM bersamamu...


ISIUKM

PMIUTM Gegar Selatan

PKPIM

Ikatan Persaudaraan Jepun


Kepada Pengunjung yang ingin meneliti artikel-artikel yang lepas, sila cari melalui Kalender. Artikel mula dimasukkan pada 21 April 2006. Moga bermanfaat kepada kalian

.:Counter:.



online
hits since 21 April 2006







|+| TAJUK UTAMA |+|


1) Keutamaan Agen Muslih dalam Era Islam Kini Dalam Menempuh Aspek Khilafiyyah
2) Ancaman Islam LIberal....Sejarah Kembali Berulang
3) Falsafah Jundiyyah
4) Kelayuan Keintelektualan Dalam Gerakan Mahasiswa Islam
5) Asal Kekuatan Ummah Bermula Daripada Membaca...Suatu Saranan
6) Asal Rentak Politik Cina di Tanah Melayu
7) Mana Lagi Dhalalah??
8) Mahasiswa Perlukan Perenungan Sejenak
9) Analisa Mahasiswa Pasca 1998
10) Kronologi Gerakan Mahasiswa
11) Siapakah Sheikh Muhammad Arsyad Al Banjari?...
12) Demokrasi Dan Pemerintahan Islam
13) Tafsir Al-Fatihah(ayat 7)
14) Tafsir Al-Fatihah (ayat 6)
15) Tafsir Al-Fatihah (ayat 5)
16) Berfikir??
17) Tafsir Al-Fatihah (ayat 4)
18) Tafsir Al-Fatihah (ayat 2-3)
19) Tafsir Al-Fatihah (ayat 1)
20) Memurnikan Amal Jamaie
21) Hiburan Dan Muzik..Dan persimpangan
22) Keruntuhan Usmaniyyah..Pengenalan Sultan Terakhir Turki
23)Rasulullah..Saintis Sosial Dan Politik Terulung
24) Gambaran Umum Apa Itu Dakwah
25) Mahasiswa,Buku Dan Universiti
26) Pengajaran Surah Al-Hujurat
27) Nak Kopi??KOPISATU!!
28) Amerika VS Iran
29) Kilat..Takut Ada Tanda...
30) Isu Penghinaan Nabi...perlu tahu fakta
31) Falsafah Aliran Mistik
32) Nilai Sepunya Falsafah Yunani
33) Pengaruh Imperialis Terhadap Sejarah Kita
34) Puisi : Bukan Sengaja Ku Disini
35) Dasar Istihasan Sebagai Satu Sumber Hukum
36) Tawanan Fallujah : Rakyat Malaysia..
37)Teori etika antara Islam dan Barat
38) Riba Dan Beberapa Perbahasan Klasik
39) Realiti Kehidupan Barat
40) Kesan Penjajahan Terhadap Tradisi Keilmuan Islam
41) Hukum Akal Serta Hikmahnya Untuk Umat Islam kini...
42) Perbahasan Isu Penghinaan Nabi(2)
43) Tuduhan Pertama : Isu Perhambaan
44) Tuduhan Kedua : Rasulullah Pengganas
45) Tuduhan Ketiga : Rasulullah dengan Dasar Tertutupnya
46) Judas
47) Kitab Haji (Pertama)
48) Bab Haji (Kedua)
49)Tuduhan Keempat : Rasulullah Mendiskriminasi Wanita
50) Bab Haji (ketiga)
52) Media alternatif...media tradisi?
53) 'Tak Nak Kacau'...'Tak Nak Tegur'
54) Suka Duka Gerakan Islam Dunia
55) Kegopohan Jepun...
56) Bab Haji (4)
57)Politik Melayu Sebelum, Semasa Dan Selepas Perang
58) Kenapa Mahasiswa Kini Jahil Sirah?
59) Kebenaran Al Quran Dengan Sains Alam Sejagat
60)Alam dan Al Quran....
61) Kejadian Menusia Dalam Al-Quran
62) Bangsa Lain Menguasai Warisan Melayu Islam....Nasib Tulisan Jawi
63) Ramalan Rasulullah terhadap pasaran bebas
64) Bab Haji(5)
65) Tangisan Mereka Kering Sendiri Akhirnya...
66) Maju Dengan Buku...Buku Ada Auranya Sendiri...
67) Saya Sayaaaang...Kucing
68) Pengetahuan Kebudayaan;Satu Keperluan Mahasiswa
69) Sikap Kita Terhadap Isu Palestin dan Zionis
70) Dilema Mempertahankan Hak Istimewa Melayu
71) Cerita ni biasa je..saja nak cerita gak...
72) Semutal Lama...
73) Interaksi Gerakan Dakwah Malaysia
74)Umat Islam buta huruf..Islam bukan anti-intelek..
75) Respon terhadap tulisan Interaksi antara Jamaah
76) Islam dan Sosialisme
77)Peranan Tafsir Maudu'i dalam aplikasi Dakwah berkesan.
78)Usul Dan Furu', dikotomi yang mungkin dikelirukan...
79)Jihad terbuka..jaminan sosial...
80)Isu Aqidah..isu kita bersama
81)Plant Tindakan Terhadap ISU ISLAM
82)Memahami Unsur Dan Ciri Negara Islam
83)Islam : dikotomi kepercayaan dan pemikiran.
84)HAPUSKAN WTO !!
85)Monolog aku pada DIA
86)Mari membokot..bagaimana memboikot?
87)Campur tangan Amerika dalam operasi kristianisasi
88)Berdebat dalam kelas...
89)Berdebat dalam kelas...
90)FESKUM..medan latihan mahasiswa?
91)Edaran Khutbah Jumaat
92)Agama sebagai faktor penyatuan bukan perbalahan
93)Merdeka perlukan semangat patriotik...
94)Erti merdeka dalam erti minda yang realiti
95)Bab Haji 6
96)Sektor Pekerjaan Dan Ibadah
97)Perbahasan Isu Kalam Allah Menurut Tohawi....
98)Bab Haji 7
99)Keilmuan Politik dan Aplikasi; saranan Ulama' Tradisi
100) Bab Haji (8)
101) Bab Haji (9)
102) Pembongkaran Pemikiran Said Nursi Badiuzzaman
103) Qasad Yang sahih dan Ikhlas...
104) Sentimen anti jepun...menggagalkan normalisasi
105) Muniatul musolli (bahagian 1)
106) Muniatul Mosolli (bahagian kedua)
107) Menyediakan makanan untu keluarga si mati
108) Tafsir Al Bayan. (bahagian 1)
109) Benarkah agama lain diiktiraf?
110) Hukum-Hukum Dalam Islam (ilmu usuluddin)
111) Benarkah wujud Makhluk lain di Planet selain BUMI?
112) Hari Raya dalam Kosmo Melayu
113) Kedukaan Farah....Dalam kalangan yang durja
114)Gelaran Al Abtar
115) Ajaran Sesat
116) 3 suku dan hero tamil
117) Adakah malaikat tertakluk dalam syariat rasulullah
118) Tafsir Al Bayan (Bahagian 2)
119) Tafsir Al Bayan (bahagian 3)
120) Kitab bab Korban,aqiqah (part 1)
121) MUZIK?kenapa tiada ruang untuknya?
122) KEBANGKITAN MELAYU, RETORIKA ATAU SUATU WAHANA
123) REJIMEN KE-10 PKM MENGANUT KOMUNISME ATAU MENUNGGANG KOMUNISME?
124) Melayu Dan Raja bersendikan adat
125) Agenda Perpaduan Kaum; Agenda bersama
126) jalur Pemikiran Syed Qutb
127) Sayyid Sabiq Dan Fiqh As Sunnah
128) Reformis akan menjadi orthodoks akhirnya...
129) Sejarah Retro Merdeka yang kian dilupakan.
130)KEFARDHUAN MEMPELAJARI ASAL FALSAFAH DAN AQIDAH ILHAD DALAM MEMAHAMI KESESATAN IDEOLOGI MODEN1





<< May 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

MEDAN BITARA:.


.

  • IKLANEKA
    INGIN MENGHANTAR ARTIKEL? INGIN BERKONGSI IDEA SERTA MEMBERI SARANAN? Email : jihadin82@yahoo.com





    Logo lama Universiti Malaya
    Universiti Terulung


  • KESINAMBUNGAN PENTING BLOG MUNAWWARAH
    Ingin berdiskusi secara ilmiah? Artikel ilmiah dan berada dalam komuniti ilmiah? Sila memasuki alam pendita_bitara@yahoogroups.com.....
    Masukkan alamat email:


    Powered by
    groups.yahoo.com




    Locations of visitors to this page


    Get your own playlist at snapdrive.net!
    DOWNLOAD LAGU SAYA

    REC017.WAV
    REC013.WAV
    REC014.WAV
    REC015.WAV
    selawat kompang.WAV
    REC016.WAV

    Saya menyediakan perkhidmatan sewa alatan muzik perkusi (ketuk) untuk kegunaan nasyid atau persembahan kesenian Islam-Melayu. Harga semestinya berpatutan serta perkhidmatan hantar alatan sewa ke tempat anda. Saya juga berpengalaman mengadakan latihan nasyid yang melibatkan latihan vokal berharmoni serta permainan alatan muzik perkusi di sekolah-sekolah serta institusi khas.

    Hubungi saya untuk maklumat serta pakej perkhidmatan yang saya sediakan. Bersedia untuk membantu agensi kerajaan atau NGO untuk menubuhkan pasukan nasyid yang berkemahiran. Harga dan khidmat istimewa untuk pelajar sekolah atau IPT. Hubungi 017 6291368 atau email : jihadin82@yahoo.com

    Penulis sambilan untuk Majalah Milenia Muslim, Farduain, Dian, Dewan Kosmik, Dewan Masyarakat dan beberapa media lain. Kini giat membentang kertas kerja isu umat Islam dalam dan luar negara untuk kefahaman masyarakat awam. Berminat untuk diskusi atau forum sila hubungi 017 6291368

  • If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed